Deszkás Eszmecsere

Üdv! Ez a blog azért készült hogy a profi és kezdő gördeszkások egyaránt megoszthassák ismereteiket egymással,tanácsokat adhassanak,segithessenek egymáson. Remélem sok érdekes dolgot találsz majd itt. Jó szórakozást. Blog admin.

Friss topikok

Linkblog

Egy kis történelem.

2010.02.09. 16:04 | SeahnJohn | Szólj hozzá!

 

Amikor az 1950-es években egyre inkább elterjedt a surf az emberek nemcsak a vízen hanem a szárazföldön is át akarták élni a surfözés érzését.Az első gördeszkák tehát a surf és a görkorcsolya keverékei voltak. Egyszerűen ráeszerelték a görkori kerekeit a surfre vagy egy sima fadeszkára.Aztán a 60as években elkezdték fejleszteni a dolgot. Megjelent az első cég ami ráállt az egyre népszerübb őrületre.

              

Larry Stevenson a Surf Guide kiadója céget alapított és elkezdték az elős igazi gördeszkákat gyártani és 1963-ban egy csapatot is alapított.Ugyanebben az évben tartották az első gördeszkaversenyt is. Természetesen Californiában. A deszkások kezdetben az üres medencéket és az utcát támadták be.Megjelentek az első filmek,magazinok,versenyek és a gördeszkázás új szintre lépett.Már többmint 50millió deszkát adtak el 1965ig. Az elkövetkező években a gördeszka még mindig
underground sport maradt és főleg csak Californiában és Santa Monicában volt ismert.Larry bár feltalálta a kicktailt mégis a gördeszka virágzásából kimaradt.A 70es évektől a deszkákra Frank Nasworthynak köszönhetően uretán kerekek kerültek.

A deszka kezdett magasabbra ívelni.Floridában megnyitottak az első skateparkok.Aztán midnen államban parkok százai nyiltak.A deszka alakja is inkább kezdett amaiéra hasonlítani.Megjelent a freestyle. 1978-ban Alan Gelfand feltalálta az Ollie-t .A deszkzás időközben összeforrt az újhullám zenekaraival.Kezdett kialakulni az igazi gördeszkakultúra.A 80as évekig a parkok nagyon népszerűek voltak viszont hiába a sok fejlesztés a gördeszka mégsem tartozott a legbiztonságosabb sportok közé.Sajnos sok park úgy döntött bezárja kapuit.Ennek köszönhetően a deszka népszerűsége megcsappant.A BMX egyre növekvő térthódítása miatt a deszkázás ismét underground szintre süllyedt.Sokan abbahagyták és sok újság is új sportot nyomatott.1981-ben a Trasher Magazine megpróbálta újraéleszteni a sportot.

                           

Próbálták a deszkásokat tájékoztatni a sport világában történtekről.Versenyeket szerveztek de kicsi volt a részvétel és a díjazás is csekély volt.

       

Az első versenyt Tony Hawk nyerte 1982-ben.A deszkagyártók mint a Powell,a Santa Cruz és a Tracker mégis nagy fantáziát látott a dologban.Aztán megjelent az első Transworld is.

     

A Powell megcsinálta az első Bones Brigade videót.Sokan kiálltak a népszerűsítés melett és sikerült is nekik.A deszka felemelkedett.A 90-es évek elején sok profi deszkás úgy döntött elhagyja a nagy öreg vállalatokat és saját céget alapítottak.Az elsők között volt Steve Rocco is aki megalapította a World Industries-t.

A deszka is elhagyta az oldschool elemeket és megjelentek a newschool trükkök.Megalakult az Etnies és a legtöbb kimondottan deszkáscipőt gyártó cég is. A gördeszka megkezdte a negyedik fellendülését.Bár voltak hullámvölgyek mégis sikerült a sportnak fenntmaradni miért is?!Mert deszkázni jó!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deszkaeszme.blog.hu/api/trackback/id/tr951742972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása